image/svg+xml

Włoski omlet, czyli frittata

Frittata może brzmieć nieco egzotycznie, ale to łatwe do przygotowania danie. Można je określić jako „rozbudowaną wersję” dobrze znanego każdemu omleta. Listę składników można modyfikować za każdym razem, dostosowując ją do naszych indywidualnych upodobań i tego, na co w danym momencie mamy ochotę. Frittata idealnie nadaje się na śniadanie lub lunch.

Przykładowy zestaw składników:

  • 4 jajka Zdrovo
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżki masła
  • ok 150 gram ulubionego sera żółtego w kostce lub kulka mozzarelli
  • Połowa świeżej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 6 średnich pieczarek
  • Połowa cebuli czerwonej
  • Opcjonalnie: kilka plasterków wędliny, świeża rukola
  • Przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, czosnek, ostra papryczka
  • Opcjonalnie: kilka plasterków wędliny, świeża rukola do dekoracji

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. W tym samym czasie podsmażamy delikatnie pokrojoną w kostkę cebulkę, a następnie pieczarki w grubych plasterkach. Następnie możemy lekko poddusić paprykę. Jajka wbijamy do miski, energicznie mieszamy i dodajemy sól. W kolejnym etapie na pustej patelni rozgrzewamy masło, po czym wlewamy na nią masę jajeczną oraz niedbale rozrzucamy pozostałe składniki (szynkę należy wcześniej pokroić w paseczki).

Dodajemy przyprawy oraz posypujemy startym serem żółtym lub pokrojoną w drobne plasterki mozzarellą. Trzymamy całość na małym ogniu jeszcze przez około 5 minut, po czym zrumienioną frittatę przekładamy w odpowiednim naczyniu do piekarnika na kolejne 5 – 8 minut. Ozdabiamy świeżą rukolą przed podaniem.

Smacznego!

 

INFORMACJA W SPRAWIE ZBÓŻ: Fermy Woźniak od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Fermy Drobiu Woźniak, właściciel marki Zdrovo, od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Od 1986 roku działamy na rzecz wsparcia polskiej gospodarki i ...

Światowy Dzień Jaja 2023: Jaja dla zdrowej przyszłości!

W piątek 13 października entuzjaści jaj na całym świecie spotkają się, aby docenić niezwykłe korzyści żywieniowe, środowiskowe i społeczne jaj.
Światowy Dz...

Sałatka na lato z brokułem i jajem

Gotowanie to świetna okazja do rodzinnego spędzenia czasu. A lato to doskonały czas sałat i zielonych warzyw, lekkich potraw w czasie upałów. Wasze dzieci ...