image/svg+xml

Walentynkovo

#Walentynkovo mamy dla Was pyszny, francuski przepis bretońskiej kultowej potrawy Gallette Complet. Ugotowanie jej będzie miłą przygodą kulinarną, a dodatkowo wykwintnym dowodem miłości prosto z francuskiej kuchni, która opływa miłością. Nieważne kto z Was będzie gotował, liczy się efekt - a on jest #zdrovo gwarantowany ;)

Jest to klasyka bretońskich galettes, czyli wytrawnej odmiany popularnych crepes (cieniutkich naleśników), przygotowywanych z dodatkiem lub wyłącznie z mąki gryczanej. Inne popularne wypełnienia galettes to między innymi łosoś, sery pleśniowe, warzywa, mięsa, wędliny. Już dawno ich sława przekroczyła granice Bretanii i dziś na całym świecie stanowią jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań popularnej kuchni francuskiej.

Czas przygotowania: 60 minut

Co potrzebujemy?

Na ciasto:

  • 2 jajka Zdrovo
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • niespełna 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli

Do środka:

  • 4 plastry szynki
  • 2/3 szklanki startego sera Gruyère
  • po jednym jajku Zdrovo na naleśnik
  • sól, pieprz

www przepis www

Jak robimy?
Mieszamy wszystkie składniki na ciasto do konsystencji śmietany i przykryte ściereczką odstawiamy na godzinę. Rozgrzewamy dużą patelnię i na zwilżoną olejem wylewamy małą chochlę ciasta, rozprowadzając na całą powierzchnię. Przewracamy na drugą stronę i natychmiast obsypujemy startym serem i pokrojoną w kawałki szynką, rozbijamy na środek całe jajko. Solimy, pieprzymy. Składamy boki do środka i czekamy jeszcze 2 minuty.
Rekomendujemy, aby podawać z sałatą z winegretem z musztardy Dijon, a do do picia szklaneczka zimnego wytrawnego cydru.

Bon Appetit!

Trzymajcie się #Zdrovo i #Walentynkovo

INFORMACJA W SPRAWIE ZBÓŻ: Fermy Woźniak od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Fermy Drobiu Woźniak, właściciel marki Zdrovo, od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Od 1986 roku działamy na rzecz wsparcia polskiej gospodarki i ...

Światowy Dzień Jaja 2023: Jaja dla zdrowej przyszłości!

W piątek 13 października entuzjaści jaj na całym świecie spotkają się, aby docenić niezwykłe korzyści żywieniowe, środowiskowe i społeczne jaj.
Światowy Dz...

Sałatka na lato z brokułem i jajem

Gotowanie to świetna okazja do rodzinnego spędzenia czasu. A lato to doskonały czas sałat i zielonych warzyw, lekkich potraw w czasie upałów. Wasze dzieci ...