Światowy Dzień Jaja obchodzimy na całym świecie w piątek, 10 października 2025 roku.
To coroczne wydarzenie celebruje skromne, ale potężne jajo, oddając cześć jego naturalnej mocy odżywczej i podkreślając kluczową rolę, jaką odgrywa we wspieraniu zdrowia i dobrego samopoczucia ludzi w każdym wieku, na całym świecie.
Tegoroczny temat przewodni, „Potężne Jajo: pełne naturalnych wartości odżywczych, celebruje unikalną zdolność jaja do dostarczania niezbędnych składników odżywczych w prostej i przystępnej formie. Naturalnie bogate w 13 niezbędnych składników odżywczych, jaja wspierają zdrowie na każdym etapie życia – od rozwoju mózgu we wczesnych latach, po utrzymanie masy mięśniowej i siłę kości w miarę starzenia się. Są minimalnie przetworzone, szeroko dostępne i niesamowicie wszechstronne, co czyni je potężnym pełnowartościowym pokarmem dla wielu rodzin, kultur i społeczności na całym świecie. Niezależnie od tego, gdzie mieszkasz i jak je jesz, jaja odgrywają ważną rolę w większości kultur i diet na świecie. Przyczyniają się również do lokalnych systemów żywnościowych, zapewniając pożywne źródło pożywienia, które można produkować blisko domu.
Wspomniane działania są elementem zintegrowanego systemu zapewniania jakości, obejmującego zarówno przepisy unijne, jak i wewnętrzne standardy branżowe.
Jedno duże jajo zawiera ok. 6 gramów pełnowartościowego białka oraz liczne składniki odżywcze – m.in. witaminy D, A, E, K, cholinę i luteinę. Co istotne, według aktualnych badań, cholesterol zawarty w jajach nie wpływa negatywnie na poziom cholesterolu we krwi. Międzynarodowe organizacje zdrowotne, w tym Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA), oficjalnie uznają jaja za produkt spełniający definicję żywności zdrowej.
Dodatkowo, jaja to jeden z najbardziej zrównoważonych środowiskowo produktów białkowych. Produkcja jaj wymaga mniej wody i paszy niż inne źródła białka zwierzęcego, a kury nioski cechują się wysoką efektywnością konwersji paszy.
Wspaniałego dnia jaja!
#ZdrovoTeam
składniki jaja
Ten przepis to idealne połączenie kremowego awokado z aromatyczną kolendrą i pysznymi jajami. Świetnie sprawdzi się jako lekki lunch, kolacja albo zdrowa p...
Wiosna to czas świeżości, energii i smacznych, lekkich dań! Po chłodniejszych miesiącach chętnie sięgamy po proste i wartościowe przepisy, które dodają nam...
Walentynki na Zdrovo – przepis na miłość w kuchni
Dziś mamy dla Was szybki i prosty przepis na jajka w kształcie serca! Bo miłość najlepiej wyraża się prz...