image/svg+xml

Światowy Dzień Jaja 2025. Potężne jajo: pełne naturalnych wartości odżywczych.

Światowy Dzień Jaja obchodzimy na całym świecie w piątek, 10 października 2025 roku.
To coroczne wydarzenie celebruje skromne, ale potężne jajo, oddając cześć jego naturalnej mocy odżywczej i podkreślając kluczową rolę, jaką odgrywa we wspieraniu zdrowia i dobrego samopoczucia ludzi w każdym wieku, na całym świecie.

Tegoroczny temat przewodni, „Potężne Jajo: pełne naturalnych wartości odżywczych, celebruje unikalną zdolność jaja do dostarczania niezbędnych składników odżywczych w prostej i przystępnej formie. Naturalnie bogate w 13 niezbędnych składników odżywczych, jaja wspierają zdrowie na każdym etapie życia – od rozwoju mózgu we wczesnych latach, po utrzymanie masy mięśniowej i siłę kości w miarę starzenia się. Są minimalnie przetworzone, szeroko dostępne i niesamowicie wszechstronne, co czyni je potężnym pełnowartościowym pokarmem dla wielu rodzin, kultur i społeczności na całym świecie. Niezależnie od tego, gdzie mieszkasz i jak je jesz, jaja odgrywają ważną rolę w większości kultur i diet na świecie. Przyczyniają się również do lokalnych systemów żywnościowych, zapewniając pożywne źródło pożywienia, które można produkować blisko domu.

Od kurnika do stołu – co dzieje się z jajem minutę po zniesieniu?

  1. Transport do zakładu pakowania
    Bezpośrednio po zniesieniu jaja na wytłaczankach trafiają do zakładów pakowania, gdzie rozpoczyna się w pełni zautomatyzowany proces selekcji i przygotowania do sprzedaży.
  2. Selekcja wizualna i kontrola uszkodzeń
    Systemy elektroniczne analizują każde jajo pod kątem czystości oraz ewentualnych uszkodzeń mechanicznych, takich jak mikropęknięcia skorupki. Sztuki niepełnowartościowe są natychmiast eliminowane.
  3. Dezynfekcja i bezpieczeństwo mikrobiologiczne
    W celu ograniczenia ryzyka mikrobiologicznego, jaja poddawane są dezynfekcji światłem UV. To standardowa procedura w nowoczesnych zakładach, zwiększająca bezpieczeństwo końcowego produktu.
  4. Klasyfikacja wagowa
    Każde jajo jest ważone i przypisywane do odpowiedniej klasy wagowej (S, M, L lub XL). Równolegle odrzucane są jaja klasy B, które nie trafiają do obrotu detalicznego.
  5. Dodatkowa kontrola jakości
    Jaja są sprawdzane pod kątem ewentualnych nietypowych nieprawidłowości wewnętrznych, takich jak obecność śladów krwi, niekształtna skorupa. Jedynie sztuki spełniające wszystkie wymagania trafiają do dalszego etapu.
  6. Kodowanie i identyfikowalność
    Na skorupce każdego jaja drukowany jest kod producenta, numer fermy i kurnika z którego pochodzi jajo. Dzięki temu możliwe jest prześledzenie jego pochodzenia na każdym etapie łańcucha dostaw – od fermy, przez zakład pakowania, aż po sklep.
  7. Pakowanie i dystrybucja
    Gotowe jaja trafiają do opakowań jednostkowych i zbiorczych, a następnie – w kontrolowanych warunkach – do chłodni i odbiorców detalicznych lub hurtowych.

Wspomniane działania są elementem zintegrowanego systemu zapewniania jakości, obejmującego zarówno przepisy unijne, jak i wewnętrzne standardy branżowe.

Jajo jako żywność funkcjonalna

Jedno duże jajo zawiera ok. 6 gramów pełnowartościowego białka oraz liczne składniki odżywcze – m.in. witaminy D, A, E, K, cholinę i luteinę. Co istotne, według aktualnych badań, cholesterol zawarty w jajach nie wpływa negatywnie na poziom cholesterolu we krwi. Międzynarodowe organizacje zdrowotne, w tym Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA), oficjalnie uznają jaja za produkt spełniający definicję żywności zdrowej.

Dodatkowo, jaja to jeden z najbardziej zrównoważonych środowiskowo produktów białkowych. Produkcja jaj wymaga mniej wody i paszy niż inne źródła białka zwierzęcego, a kury nioski cechują się wysoką efektywnością konwersji paszy.

Wspaniałego dnia jaja!

#ZdrovoTeam

43

składniki jaja

Jajo i awokado z aromatyczną kolendrą

Ten przepis to idealne połączenie kremowego awokado z aromatyczną kolendrą i pysznymi jajami. Świetnie sprawdzi się jako lekki lunch, kolacja albo zdrowa p...

Wiosna na talerzu z potrawami z jaj. Sezon #fajovo czas start!

Wiosna to czas świeżości, energii i smacznych, lekkich dań! Po chłodniejszych miesiącach chętnie sięgamy po proste i wartościowe przepisy, które dodają nam...

#walentynkovo

Walentynki na Zdrovo – przepis na miłość w kuchni

Dziś mamy dla Was szybki i prosty przepis na jajka w kształcie serca! Bo miłość najlepiej wyraża się prz...