Pad Thai to ikona kuchni azjatyckiej, orientalne danie, które zachwyci smakiem. A jego sposób przyrządzania jest banalnie prosty. Króluje w wielu restauracjach, a jego popularność bije rekordy światowe. Można przyrządzać go z kurczakiem, ale także z krewetkami czy tofu. Idealna potrawa, nie tylko na lato. Zawsze w parze z jajem. Po prostu pycha!
Co potrzebujemy?
Jak przygotowujemy?
Króciutko (tak żeby nie do końca zdążył się ściąć) smażymy bardzo cienki omlet z jaj roztrzepanych z łyżką sosu rybnego. W oddzielnym naczyniu (najchętniej woku lub głębokiej patelni) na rozgrzanym oleju przesmażamy posiekaną w pióra dymkę wraz z posiekanym czosnkiem i wypestkowanym chili, dokładamy również pokrojonego w sporą kostkę kurczaka. Po 3–4 minutach dodajemy makaron, dolewamy sos sojowy, sos rybny, pastę z tamaryndowca oraz wsypujemy cukier. Wrzucamy także porwany na niewielkie fragmenty omlet.Wszystko intensywnie mieszamy. Rozkładamy na talerzach, dekorujemy grubo posiekanym szczypiorkiem, kiełkami i uprażonymi wcześniej na suchej patelni i posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!
Trzymajcie się #zdrovo!
Gotowanie to świetna okazja do rodzinnego spędzenia czasu. A lato to doskonały czas sałat i zielonych warzyw, lekkich potraw w czasie upałów. Wasze dzieci ...
Desery z owocami to pyszne i proste jedzenie, które umili każdy podwieczorek. Idealny na majowy weekend, zwłaszcza na piknikach w plenerze. Łapcie przepis!...
Święta czas zacząć! Z tej okazji my mamy dla Was sporo przydatnej i zdrowej wiedzy w prezencie oraz jadłospis poświąteczny - który z pewnością pomoże w reg...