image/svg+xml

Światovo – Carbonara!

Na #światovo proponujemy Wam spagetti carbonara - kto jej nie lubi? Prosta i szybka w przygotowaniu, i tak zniewalająco pyszna, jak na #comfortfood przystało!

Czy wiecie, że wedle ortodoksyjnych przepisów z Lacjum, skąd ponoć przepis ten się wywodzi, nie powinniśmy dodawać śmietanki, żeby daniu nie przydawać ciężaru, a dodawanym serem w proporcji poł na poł powinien być Pecorino Romano i Parmigiano Reggiano. W wielu włoskich kulinarnych purystów podaje tę pastę ze świeżym pieczywem. 

Czas przygotowania: 15 minut

Co potrzebujemy?

  • 200 g długiego suszonego makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti lub linguini

  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 ml śmietanki 30%

  • 2 jaja Zdrovo

  • 2 żołtka Zdrovo do dekoracji

  • garść Parmigiano Reggiano

  • sól, świeżo zmielony pieprz

Jak robimy?

Pokrojony w kostkę boczek przesmażamy na patelni na niewielkim ogniu. Jajka mieszamy ze śmietanką i drobno startą połową sera. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzony wrzucamy na patelnię z boczkiem. Zalewamy całość śmietanką z żołtkami. Lekko solimy, intensywnie mieszamy. Podajemy rozłożony na talerze, obsypany resztą sera i grubo zmielonym lub tłuczonym czarnym pieprzem.

Buon Appetito! ;)

 

comfort food - gnocci a la carbonara z jajem

Zapiekanka łączy bogaty, serowy sos z doskonale ugotowanymi gnocchi, a wszystko to upieczone na złoto. Mniaaaami! Chrupiące kawałki pieczonego bekonu dodaj...

Pieczone jaja w awokado

To niezwykle pyszne danie jest po prostu potęgą superfoods! Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych jaj i awokado w każdym kęsie.

Co potrzebujemy?

2 awokad...

INFORMACJA W SPRAWIE ZBÓŻ: Fermy Woźniak od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Fermy Drobiu Woźniak, właściciel marki Zdrovo, od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Od 1986 roku działamy na rzecz wsparcia polskiej gospodarki i ...