image/svg+xml

Sportovo

Dobre na śniadanie, obiad i kolację także jako przekąska czy koktajl. Dostępne i tanie źródło najważniejszych witamin i minerałów. Jajo – niezastąpiony i wyjątkowy produkt w kuchni. Można ugotować z niego najpyszniejsze dania, uniwersalny składnik, który sprawdzi się również podczas wykwintnej kolacji. Młody, stary, osoby aktywnie fizycznie i te nieaktywna fizycznie, powinna często po nie sięgać. Są nieodzownym składnikiem kiedy dużo ćwiczymy lub prowadzimy sportowy tryb życia.  

Dlaczego?


Aminokwasy w jajach są przekształcane w skórze, mięśniach, kolagenie i innych tkankach ciała bardziej skutecznie niż białka z dowolnego innego pożywienia. Żółtka jaj są bogate w składniki odżywcze. Duże jajko posiada aż 6g białka, a także prawie wszystkie z najważniejszych dla ludzi witamin i minerałów. Żółtka są również doskonałym źródłem luteiny, zeaksantyny i karotenoidów.

jajka zdrowo odzywcze skladniki

Jajko i sport

Czy wiecie, że regularne spożywanie jaja na śniadanie pomaga przyspieszyć redukcję tkanki tłuszczowej? Naprawdę!
Badania pokazują, że ludzie, którzy jedzą jajka rano łatwiej ograniczają ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia. Jajko jest bardzo sycące. A około 75% tłuszczu, który można znaleźć w jajach są nienasycone. Badania sugerują, że zdrowi ludzie mogą jeść do dwóch jaj dziennie jako część diety o niskiej zawartości tłuszczu, jednocześnie nie podnosząc ryzyka chorób serca. Dwa jaja dostarczają prawie połowę dziennego zapotrzebowania na choliny. Związek ten jest kluczowym elementem acetylocholiny – neuroprzekaźnika, który przenosi informacje między nerwami mięśni i sprzyja przechowywaniu wspomnień w mózgu.

Inspiracja

Jeśli jajka odgrywają w Twojej diecie kluczową rolę - a mamy taką nadzieję, to warto poszukać inspiracji co do ich przygotowania. Na miękko, na twardo, w postaci jajecznicy czy omletu – sportowcy przerobili prawdopodobnie już wszystko.
Urozmaicającym, pysznym daniem z użyciem jaj jest szakszuka - zaczerpnięte z kuchni tunezyjskiej, czyli jaja sadzone na lekkim sosie z pomidorów, czerwonej papryki i cebulki.
Idealnie na śniadanie sprawdzi się również frittata, czyli zapiekany omlet z ulubionymi dodatkami, na przykład pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi i różyczkami brokułu.

Jajka w diecie sportowca to niezbędne źródło pełnowartościowego białka koniecznego do budowania mięśni i odporności. Zawierają mnóstwo witamin i substancji korzystnie wpływających na nasz stan zdrowia, dlatego warto je jeść.

Smaczenego!

#sportovo 

 

INFORMACJA W SPRAWIE ZBÓŻ: Fermy Woźniak od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Fermy Drobiu Woźniak, właściciel marki Zdrovo, od prawie 40 lat wspierają polskich rolników

Od 1986 roku działamy na rzecz wsparcia polskiej gospodarki i ...

Światowy Dzień Jaja 2023: Jaja dla zdrowej przyszłości!

W piątek 13 października entuzjaści jaj na całym świecie spotkają się, aby docenić niezwykłe korzyści żywieniowe, środowiskowe i społeczne jaj.
Światowy Dz...

Sałatka na lato z brokułem i jajem

Gotowanie to świetna okazja do rodzinnego spędzenia czasu. A lato to doskonały czas sałat i zielonych warzyw, lekkich potraw w czasie upałów. Wasze dzieci ...