To niezwykle pyszne danie jest po prostu potęgą superfoods! Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych jaj i awokado w każdym kęsie.
Co potrzebujemy?
Jak robimy?
Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż formę do pieczenia lub inne naczynie do pieczenia, w którym zmieści się awokado z papierem do pieczenia. Wydrąż niewielką ilość miąższu awokado* ze środka, aby utworzyć duży otwór na jajka.
Rozbij 1 jajo do miski, a następnie delikatnie wlej żółtko do otworu w awokado, lekko przytrzymując białko, aby wszystko się zmieściło. Powtórz czynność z pozostałymi jajkami i awokado.
Wstaw do piekarnika i piec przez 15-20 minut (w zależności od tego, jak rzadkie lubisz żółtko).
Udekoruj wybranymi przyprawami lub zjedz bezpośrednio jako smaczną, pożywną przekąskę lub opcję śniadaniową z tostami lub komosą ryżową.
*wskazówka: odłóż miąższ awokado na bok, aby zjeść go później lub zjedz go, czekając, aż jajka z awokado się ugotują lub włóż go do zamrażarki, aby wrzucić go do smoothie lub bloków lodowych.
Zapiekanka łączy bogaty, serowy sos z doskonale ugotowanymi gnocchi, a wszystko to upieczone na złoto. Mniaaaami! Chrupiące kawałki pieczonego bekonu dodaj...
Fermy Drobiu Woźniak, właściciel marki Zdrovo, od prawie 40 lat wspierają polskich rolników
Od 1986 roku działamy na rzecz wsparcia polskiej gospodarki i ...
W piątek 13 października entuzjaści jaj na całym świecie spotkają się, aby docenić niezwykłe korzyści żywieniowe, środowiskowe i społeczne jaj.
Światowy Dz...