Jesienna aura już na dobre zagościła w polski krajobraz. Piękne kolory jesieni królują wszędzie, warto je także przenieść na talerz. Macie ochotę na jesienne menu? Jesienne jajka sadzone, jajecznica z kurkami, a może włoski omlet? Proste, szybkie, tanie i przede wszystkim pyszne!
Jesienne jajka sadzone – czyli wersja z warzywami
Co potrzebujemy?
Jak robimy?
Cebulę drobno kroimy i szklimy ją na rozgrzanym oleju. Cukinię kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, sypiemy łyżeczkę curry i podsmażamy jeszcze niecałe 5 minut. Pomidora obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cukinii i podlewamy bulionem. Gotujemy 5 minut, dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Gotujemy jeszcze 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. A na koniec robimy 5 wgłębień i wbijamy w nie jajka. Przykrywamy i smażymy 5 minut. Gotowe!
Jajecznica z kurkami
Co potrzebujemy?
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła i 1 łyżkę oliwy. Połączenie tych tłuszczy da potrawie fantastyczny smak. Podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz kurki. Smażymy ok. 5 minut aż do uzyskania niemal zupełnie suchej patelni, aby odparować wodę z grzybów. Dodajemy roztrzepane jajka. Wlewamy na patelnię i dorzucamy jeszcze 1 łyżeczkę masła. Smażymy na średnim ogniu ciągle mieszając, to da nam efekt kremowej konsystencji. Gdy uzyskamy pożądaną konsystencję, doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem, natką lub koperkiem.
Taka jajecznica będzie idealna z chlebem razowym, żulikiem lub chałką!
Przepisy na omlet znajdziecie tutaj!
Smacznej jesieni!
Trzymajcie się #zdrovo!
Zapiekanka łączy bogaty, serowy sos z doskonale ugotowanymi gnocchi, a wszystko to upieczone na złoto. Mniaaaami! Chrupiące kawałki pieczonego bekonu dodaj...
To niezwykle pyszne danie jest po prostu potęgą superfoods! Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych jaj i awokado w każdym kęsie.
Co potrzebujemy?
2 awokad...
Fermy Drobiu Woźniak, właściciel marki Zdrovo, od prawie 40 lat wspierają polskich rolników
Od 1986 roku działamy na rzecz wsparcia polskiej gospodarki i ...