W cyklu #światovo dziś zapraszamy Was na jaja po wiedeńsku - klasyczny przepis, który pomimo prostoty, nie należy do najprostszych w przygotowaniu. Warto jednak poćwiczyć i wprowadzić ten wyjątkowy przepis do codziennego, śniadaniowego menu.
Aby wykonać tę przepyszną potrawę potrzebujemy:
Jak robimy?
Jaja gotujemy w osolonym wrzątku 4 minuty. Natychmiast, ale tylko na minutę, zanurzamy w zimnej wodzie i bardzo delikatnie obieramy uważając, żeby nie uszkodzić jaja, ale też się nie poparzyć. Białko powinno być całkowicie ścięte. Umieszczamy w 2 niskich szklankach o gładkich ściankach wraz z łyżeczką masła, szczyptą soli oraz pieprzu. Dekorujemy podpieczoną uprzednio pokrojoną w drobną kostkę pancettą. Podajemy z łyżeczką do zamieszania.
Jaja po wiedeńsku możemy również przygotować, korzystając z jajek ugotowanych w koszulkach lub skorzystać z dostępnych już na rynku specjalnych garnków do gotowania w kąpieli wodnej jaj bez skorupek.
Smacznego!
Zapiekanka łączy bogaty, serowy sos z doskonale ugotowanymi gnocchi, a wszystko to upieczone na złoto. Mniaaaami! Chrupiące kawałki pieczonego bekonu dodaj...
To niezwykle pyszne danie jest po prostu potęgą superfoods! Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych jaj i awokado w każdym kęsie.
Co potrzebujemy?
2 awokad...
Fermy Drobiu Woźniak, właściciel marki Zdrovo, od prawie 40 lat wspierają polskich rolników
Od 1986 roku działamy na rzecz wsparcia polskiej gospodarki i ...