Mamy dla Was wyśmienity przepis z cyklu #swiatovo. Poznajcie Clafoutis w wersji z melonem. Ulubiony deser francuskich mam. Ciasto to pochodzi z regionu Masywu Centralnego we Francji, gdzie oryginalnie przygotowywane jest z czarnymi czereśniami, które są pieczone wraz z pestkami. Po prostu pycha!
Co potrzebujemy?
Melona obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w sporą kostkę (o boku ok. 3–4 cm). Jaja mieszamy
z mlekiem, cukrem i przesianą mąką oraz szczyptą soli. Powinniśmy w rezultacie otrzymać konsystencję nieco gęstszą od gęstej śmietany. Okrągłą niewielką formę smarujemy masłem
i obsypujemy bułką tartą. Układamy w formie melona i oblewamy płynnym ciastem.
Wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 40 minut. Podajemy obsypane cukrem pudrem.
Deserovo, jak znalazł!
Smaczenego!
Trzymajcie się #zdrovo
Zapiekanka łączy bogaty, serowy sos z doskonale ugotowanymi gnocchi, a wszystko to upieczone na złoto. Mniaaaami! Chrupiące kawałki pieczonego bekonu dodaj...
To niezwykle pyszne danie jest po prostu potęgą superfoods! Dostarcza mnóstwo wartości odżywczych jaj i awokado w każdym kęsie.
Co potrzebujemy?
2 awokad...
Fermy Drobiu Woźniak, właściciel marki Zdrovo, od prawie 40 lat wspierają polskich rolników
Od 1986 roku działamy na rzecz wsparcia polskiej gospodarki i ...