image/svg+xml

Światovo czyli inspiracja kulinarna z Hiszpanii

Tortilla de patatas (ziemniaczana tortilla) lub po prostu hiszpańska tortilla to prawdziwa klasyka kuchni hiszpańskiej. Jest to jeden z elementarnych i obowiązkowych składników tradycyjnych tapasów, dzięki rozmaitym dodatkom bywa twórczo rozwijana na niezliczoną ilość sposób!

 

hiszpanska torilla aktualnosc www

 

Danie to spotykane jest praktycznie we wszystkich hiszpańskich restauracjach czy barach. Je się ją tam na zimno, jako popularną przekąskę czyli tapa. Warto podkreślić, że w codziennej, hiszpańskiej kuchni tortilla jest często dodatkiem do kanapek jedzonych na drugie śniadanie.

Jak przygotować hiszpańską tortillę z ziemniakami?

Co potrzebujemy?

  • 6 jaj Zdrovo
  • cebula
  • 2 ziemniaki
  • 4 plastry bekonu
  • oliwa z oliwek, ale nie z pierwszego tłoczenia

Jak robimy?

Ziemniaki obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w pióra, a bekon
w paski. Na dużej patelni, na rozgrzanej oliwie przesmażamy bekon i cebulę, a kiedy się zeszkli, dodajemy ziemniaki, tak aby znalazły się w jednej warstwie na dnie patelni. Przykrywamy i dusimy do miękkości, co może potrwać ok. 10 minut. Rozmieszane ze szczyptą soli jaja wylewamy na ziemniaki
z cebulą i bekonem. Pieprzymy. Przykrywamy i na małym ogniu smażymy jeszcze ok. 8–10 minut.

Gotowe! 
Smacznego!

Jajo i awokado z aromatyczną kolendrą

Ten przepis to idealne połączenie kremowego awokado z aromatyczną kolendrą i pysznymi jajami. Świetnie sprawdzi się jako lekki lunch, kolacja albo zdrowa p...

Wiosna na talerzu z potrawami z jaj. Sezon #fajovo czas start!

Wiosna to czas świeżości, energii i smacznych, lekkich dań! Po chłodniejszych miesiącach chętnie sięgamy po proste i wartościowe przepisy, które dodają nam...

#walentynkovo

Walentynki na Zdrovo – przepis na miłość w kuchni

Dziś mamy dla Was szybki i prosty przepis na jajka w kształcie serca! Bo miłość najlepiej wyraża się prz...